Nyári Szünet

A tomboló hőség sem állíthat meg minket, hogy úja9bb "kísérleti" főzettel lepjünk meg titeket és egy kicsit még magunkat is! A napsütéses nappalokon át csak a fülledt éjszakákat várjuk, hogy végre szisszentsünk egy jó hideg sört, és mi is szusszanhassunk egyet...

Mit kell tudni nagyvonalakban az új sörről?

Folytatódik a Special Edition szériánk, melynek legújabb tagja a Nyári Szünet, egy Irsai Olivérrel érlelt illatos, frissítően száraz lecsengésű hidegkomlós White IPA. Finom bogyós aromáját a Hallertau Blanc, Hersbrucker és a Pacific Gem komlók adják. Könnyű testű sör, és kifejezetten komlócentrikus: az érlelés közben felhasznált szőlő fűszeres ízjegyei diszkréten jelennek meg a kortyban.

Miért pont White IPA?

Egy frissítő, nyárias sörben gondolkoztunk, 14-15°P sörlével, és tekintélyes mennyiségű hidegkomlóval. A receptet alakítva keletkezett némi átfedés a búza alapú stílusokon belül, mert szerettük volna modrálni mind a Witbier jelleget, mind a keserűséget, hogy az aromakomló és a gyümölcs kerüljön előtérbe. A White IPA hozza legjobban a "komlós búza" érzetét, mindenképp a legérdekesebb, de az is igaz, hogy itt többféle ízt (intenzív komlózás, észterek, koriander) kellett összedolgoznunk. Ebben láttuk a lehetőséget, hogy mind az egyszeri fogyasztó, mind a sörcápa (újító ízharmóniák, ritka stílus) megtalálja amit keres.

Miért pont szőlő?

Talán még nem tudjátok, de mostani sörünk egy gyümöcsös White IPA sorozat első tagja, melyeknél a gyümölcs kiválasztását a komlózás határozza meg. Hallertau Blanc egy viszonylag új német aromakomló, mely kiemelkedő és egyedülálló aroma tulajdonságokkal rendelkezik, ízjegyeiben szőlős és citromfüves felhangokkal. (Egyébként nevét arról kapta, hogy aromáiban hasonlít a Sauvignon Blanc-hoz.) A Pacific Gem bogyós aromái rendkívül jól kiegészítik ezt. Apró kulisszatitok, hogy többféle gyümölcs is képbe került, hiszen ezeknél a főzeteknél nagyobb szabadsággal nyúlhatunk bele az eredetileg eltervezett koncepcióba. Itt a komlózással olyan ízvilágot sikerült összehozni, ami ordított a szőlőért, ami a sör keserűségéhez is szépen passzolt. Miután találtunk is az egyik beszállítónknál az egyébként nehezen elérhető Irsai püréből, nem is gondolkoztunk már más megoldásban.

Mit kell tudni az egyéb alapanyagokról?

Az erjesztéshez a Yeastflow YF-401 - Mr. Weizen élesztőjét használtuk: Nem egy erős búza, de minden van benne, ami a búzasörhöz kell. Hidegkomlózáshoz kifejezetten ez a törzs ajánlott. Kellemesen lágy, selymes ízvilágot hagy maga után, lágy észterprofillal. A forralóba adagolt koriander szerintünk szépen fokozza a muskotályos jelleget. A krémes állag a tekintélyes adag zabpehelynek, a szép mézszín a Weyermann CARABELGE® malátának köszönhető.

Van-e ajánlott ételpárosítás?

Ez a könnyen iható, aromatikus IPA a letisztult keserűség és a frissítő ízjegyek párosítása, ami jól megy a halételekhez, de a kerti sütögetés gazdagon fűszerezett szárnyas fogásait is kiegészíti - tehát egy igazi nyári sör. Jó szívvel ajánljuk a Witbier és a klasszikus Amerikai IPA kedvelőinek is.

Mit mutatnak a visszajelzések?

A speciális tételek általában megosztóak, ez így van rendjén. A gyümölcs most nincs túlsúlyban, ami eltérést mutat a piacon jellemző populáris tételektől, ennek ellenére a pozitív visszajelzések vannak abszolút többségben. Népszerűségét a ropogós frissességének, a háromszoros hidegkomlózásnak, és a kortyban kissé érdes, jól leerjesztett befejezésnek köszönheti. Nagyon érdekes és meglepő ez a koncepció, egyfajta felfedezőút az ízek között. Igazi jutalom a hosszú nyári napok után, hiszen a legnagyobb káosz közepette is megérdemlünk egy Nyári Szünetet.