Czech Pale Lager - Imádjuk, ha egy terv sikerül!
Honnan jött az, hogy mi lagert főzzünk?
A kérdés nem indokolatlan. Főleg azért, mert az ötlet a 2017-es indulásunkkor született, amikor még a kisüzemi trendek teljesen más irányba tartottak. Ebben az időben a kézműves/kisüzemi sörfőzők egyértelműen a felsőerjesztésű söröket részesítették előnyben. Bár időközben a nemzetközi trendek mozdultak a lager és a light beer irányába, itthon nem mondható el, hogy az inga visszaleng: szórványosan tűnik fel egy-egy alsóerjesztésű tétel. Hozzánk valamiért mégis kezdettől fogva ez állt közel, és már a főzde építésekor egy jó lageren gondolkoztunk.
Miért mentünk szembe a kisüzemi trendekkel?
Mondhatnánk, hogy mi vagyunk az ellenforradalmárok, de talán nem ennyire teátrális a helyzet. Az USA időközben kibontakozó lager trendjeit sem figyeltük, nem is egy kraft lagert főztünk le végül. Elsősorban bíztunk a saját ízlésünkben, a sör ugyanis vastagon azt tükrözi. Mindig is rajongtunk a kézműves sörökért, de néha mi is kimondtuk: „Igyunk egy rendes sört!”
Miért nem főznek a kisüzemek lager söröket?
Valóban kevesebbet főznek. Miközben a lager világviszonylatban a legnépszerűbb, még mindig főleg a nagyüzemi sörgyártáshoz kötődik. Ennek több oka is van. Egyrészt kevésbé rentábilis. A lagert a sörfogyasztók még mindig az olcsóbb árkategóriához kötik, ezért az ügyfelek elvárják, hogy a sörfőzde kevesebbet számítson fel érte. Egy kisüzem számára azonban egy lager lefőzése nem sokkal olcsóbb, hiszen a mérethatékonyságunk elmarad az óriásokéhoz képest. A második ok, hogy a sörgeekek nem nagyon foglalkoznak ezzel a stílussal. Magyarországon a sörforradalom szinte kizárólag az ale-ekre korlátozódott. Van egy harmadik ok is, amit mi különösen szeretünk hangoztatni: A tiszta erjesztési karakter miatt ezek a sörök erősebb technikai készséget igényelnek. Az ale élesztő megbocsátó, rengeteg aromaanyag termelésével számos technológiai hibát képes elfedni, de ha valami baj történik a lagereddel, nincs hová bújni. A fogyasztók sem fogják túlelemezni, az ítélet általában jó vagy rossz.
Beszéljünk a Beer Corner lageréről! Mi ez a névadás?
Czech Pale Lager. A legtöbb sörünk elnevezése a kapcsolódó BJCP stílus átemeléséből származik. Ez pont egy kivétel, hiszen a BJCP szerint a sör egy Czech Premium Pale Lager, ami erősebb sört feltételez. Tehát cseh prémium világos ászok, egy 12°B-os ležák.
Rengeteg fajta lager van. Miért ezt a stílust választottuk?
A kedvenc kérdésünk, szeretjük lecsapni ezeket a magas labdákat. Amikor elkezdtük megtervezni a recepteket, meg kellett vizsgálnunk a vizünket, hogy milyen vízkezelő berendezést válasszunk. Az eredmény egyszerűen elképesztő volt. A hálózati vizünk 5 nk° keménységű, kimutatási határ alatti szulfáttartalommal. A pilseni vizet pedig épp ezek a tulajdonságai tették világhírűvé. Így kifejezésre jut a maláta összetett, kenyérízben-gazdag karaktere, ugyanakkor a szulfát hiánya nem emeli ki a komló keserűségét, kihangsúlyozható a nemes komlók íze. Nem volt kérdés, hogy cseh stílusú lagert kell készítenünk. Csak hab a tortán, hogy imádjuk a cseh sörkultúrát.
Ez jól hangzik? De mit tud még a miénk, amit egy másik nem?
A kérdés húsbavágó, hiszen ezzel a sörrel egy kifejezetten nagyüzemi kategóriába csöppentünk. Vízkezeléssel ráadásul tetszőleges vízprofilok előállíthatók, bár nem minden főzde rendelkezik a költséges technológiával.
Nem tudjuk, hogy a többiek miként csinálják, de szeretünk hivatkozni az úgynevezett technológiai fegyelemre, amiben – úgy gondoljuk - nagyon erősek vagyunk. Mi nem a kisüzemi sörfőzés punk vonalát képviseljük, inkább a szinte már beteges precizitás jellemez bennünket. Ez – bár egyes fajtáknál hátrány is lehet - ennek a sörnek kifejezetten jót tesz. Persze vannak konkrét tényezők is, amik meghatározóak - kiemelendő a forralás, az élesztő tulajdonságai, vagy az erjedés hőfokvezetése – a legfontosabb talán a pasztőrözés elhagyása. Ez utóbbi már egy konkrét és jól érzékelhető minőségi többletet jelent egy nagyüzemi lagerhez képest. Ahhoz, hogy pasztőrözés nélkül biztosítsuk egy szűrt lager megfelelő mikrobiológiai állapotát elengedhetetlenek a steril berendezések, a magas komlótartalom, a megfelelő palackozási technológia és a laboros kontroll.
Vannak díjak? Ezek biztos sokat számítanak.
A sör jelenlegi formája egy folyamatos és tudatos fejlesztés eredménye. Először a két legnagyobb hazai rendezésű nemzetközi sörversenyre neveztünk be. Eleinte - bár megcsíptünk vele egy-egy érmet - nem szólt akkorát. Mi azonban nem adtuk fel, reflektáltunk a szakmai visszajelzésekre, finomra hangoltuk a receptet és a technológiát. Az eredmények egyre jobbak lettek. Előbb a KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra 2019 Ezüst Diplomát ítélt meg a sörnek, majd jött a 2019-es Central European Beer Awards. Hét ország kétszáztíz söre között a Czech Pale Lager nemhogy aranyérmet szerzett, de számos cseh és szlovák sörbírát is felvonultató nemzetközi zsűri szavazata alapján Champion díjat nyert, azaz kategóriagyőztes lett. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy két egymást követő versenyen miénk lett Magyarország legjobb lagere.
Sajnos a piaci tapasztalat az, hogy ezek az elismerések a fogyasztók számára ismeretlenek, vagy kevésbé értékesek. Ahogy egy kollégánk mondta, ez a szakma erőfitogtatása. Egy agyondesignolt címke például sokkal több eladást hozhat.
Összegezve?
A kraft főzdék hétről-hétre elképesztő újdonságokkal jönnek, ami valóban izgalmas. Bár a legnagyobb felhajtás az agyonkomlózott, vagy hazy söröket övezi, egy klasszikus lager az, amivel a sörfőzőmester megvillanthatja a tudását. És valószínűleg ez az a sör, amit a nap végén kortyolgat.